(+47)97971414 [email protected]

Nasjonale turistveger - Hardangervidda

©Foto: Sigmund Krøvel-Velle

Nasjonale turistveger er 18 utvalgte strekninger fra Varanger i nord til Jæren i sørvest. En kombinasjon av natur, vei, arkitektur og kunst gjør disse veistrekningene til unike opplevelser. Den ene av de utvalgte er riksvei 7 over Hardangervidda.

På Haugastøl kun 20 minutters kjøring fra Geilo kjører du inn på Nasjonal turistveg Hardangervidda. Ta gjerne en stopp på Haugastøl, hvor også Rallarvegen starter, og les deg opp på informasjonsskiltet som står der. Strekningen, med status nasjonal turisveg, er 67 km og ender i Eidfjord ved Hardangerfjorden.

På din vei vil du oppleve store vidder på høyfjellet. Veien går mellom nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskarvet, med imponerende utsikt til alle kanter. Utsikten endrer seg i takt med årstidene, vår og høst kan du oppleve full vinter på vidda mens det er sommer i Eidfjord.

I mai kan brøytekantene over vidda fortsatt være flere meter høye og langt uti juli kan du finne snøfonner rett inntil veien og rasteplassen. En snøballkrig her er et «must» på turen. Er du heldig får du møte en flokk nysgjerrige geiter som beiter fritt på vidda om sommeren og du kan smake ekte geitost som produseres på stølene og selges langs veien.

Så endrer fjellet seg og du møter vestlandsnaturen med Vøringsfossen og Måbødalen. Legg inn et stopp ved Vøringsfossen der du får en imponerende utsikt over et av Norges flotteste fossefall. Det er bygget en utsiktsplattform over fossen som gjør at du trygt kan se den ovenfra, der den kaster seg 182 meter nedover de bratte fjellsidene. Detter er av de største, lett tilgjengelige fossene i Norge og med de nye utstiktsplatformene vil du oppleve fossen trygt, men spennend eog på nært hold.

Veien går videre ned til Eidfjord, der vi anbefaler et stopp på Norsk Natursenter. Her får du se hvordan mennesker og dyr har levd på Hardangervidda i tusener av år og deres 180 graders kino lar deg bli med på en helikoptertur der det føles som du flyr over Hardangervidda. Utstillingene med utstoppede dyr og levende fisk er spesielt populære blant barna.

Legg gjerne turen oppom fjellgården Kjeåsen, som ligger på en høyde ca 600 meter over fjorden. Her bodde det flere familier fast og det var så bratt at de måtte binde fast barna på tunet, så ikke de skulle falle ned.

Vil du gå en tur går det sti opp til Kjeåsen, ellers er det enklest å kjøre bil opp tunellen som ble anlagt da det ble bygget kraftverk inne i fjellet i Eidfjord. Veien er smal så det er åpent for trafikk oppover hver hele time og ned fra Kjeåsen hver halve time.

 

Les mer om turen over Hardangervidda på nasjonaleturistveger.no

 

Fakta om turen

 

Distanse: Geilo – Eidfjord: 90 kilometer
Link til veibeskrivelse i Google Maps

Vi anbefaler å ta turen i sommerhalvåret – om vinteren byr været på utfordringer og vidda er stengt ved mye snø og vind.

 

 

Tips til turen

1. Sjekk værmeldingen

Veien går over Norges største høyfjellsplatå, opp til 1250 meter over havet. Vær obs på at vinteren på Hardangervidda er lang og det kan komme snø både sent på våren og tidlig på høsten. Legg gjerne turen på en dag med fint vær, så får du mest utsikt og den beste opplevelsen. 

2. Opplevelser i Eidfjord

Bli med på en ribb-tur på Hardangerfjorden, lei kajakk eller bli med på en guidet fottur i området. Mer info finner du hos Destinasjon Eidfjord.

3. Besøk Trolltunga

En tur til Eidfjord kan kombineres med en tur til Trolltunga, en av Norges mest populære og spekatkulære turer. Da bør du legge inn en overnattingen, for turen til Trolltunga er en dagstur i seg selv.

 

La deg inspirere av videoer fra Hardangervidda og Eidfjord:

Bestill ditt opphold på Geilo i dag

Gi ikke glipp av alt Geilo har å by på! Bestill ditt opphold på Geilolia nå.

Alle turtips fra Geilo

Skiturer, sykkelturer, fjellturer, småturer, utflukter og opplevelser du bør få med deg.

Vårski på Geilo

Vårski på Geilo

Selv om årets påske måtte tilbringes hjemme er det ikke for sent å oppleve fjellet på langrennski. I mai 2020 kjøres det løyper på Geilo minst til 17. mai, men det er mulig å gå på ski i høyfjellet til langt uti juni.

Flåmsbana og Flåm

Flåmsbana og Flåm

Den 20 kilometer lange togreisen tar deg fra høyfjellet ned til fjorden. Vilt og vakkert fjellandskap med snødekte topper, frodig natur, imponerende fossefall og fjellgårder som klamrer seg fast i fjellsidene er noen av ingrediensene.