+47 97 97 14 14 post@geilolia.no

3 favoritturer på Geilo

Sommer og høst

 

Vandring er kanskje den aller mest populære aktiviteten på Geilo i sommerhalvåret, og området byr på alt fra lettgåtte runder på grusvei til lange turer i høyfjellsterreng. Her er våre 3 favoritturer i Geilo-området.

Prestholtrunden – opp på Hallingskarvet

 

Fakta om turen:

Tid: ca 4 timer

Lengde: ca 6,5 kilometer

Når:
 Turen er tilgjengelig fra veien til Prestholt er snøfri (som regel tidlig i juli) til snøen kommer om høsten.

Forbehold: Turen egner seg bare når været er klart og værutsiktene gode. På grunn av stor høydeforskjell bør man være i normal fysisk form. Turvante barn fra ca 6 år klarer turen fint bare man tar tiden til hjelp.

Annen info: Veien opp til Presholt har bompernger

Kart og turbeskrivelse på Ut. no
For å spare den sårbare naturen i Hallingskarvet nasjonalpark samt gjøre det enklere for folk å ta turen opp ble Prestholttrappen bygd av sherpaer fra Nepal i 2013. Siden da har turen havnet på listen over nordmenns favoritter, da den er lett tilgjengelig og kan gås av de fleste.

Turen starter ved Prestholtseter, der det finnes parkeringsplass. Herfra følger du stien oppover og kommer raskt inn i nasjonalparken. Det er slakt til å begynne med, men blir brattere etterhvert som steintrappene snor seg oppover fjellsiden. Øverst i den bratte steinura mot Skarvsenden, 1705 meter over havet, er trappa så perfekt lagt i terrenget at den er usynlig på avstand.

Ved Skarvsenden krysser stien en over en liten bre i Prestholtskaret. Med gode fjellsko er dette ikke noe problem.

Herfra følger du den T-merkede ruten videre vestover til du kommer til varden på 1859 moh. Der er en postkasse med en bok der du kan skrive inn navn og dato.

Ta gjerne med kikkert, for utsikten fra toppunktet favner langt og vidt. Du ser Hardangerjøkulen i vest, Norges 6. største isbre, Hardangervidda og riksveg 7 som snor seg langt vestover. Ppå klare høstdager kan du se Gaustatoppen i sør. Det kan blåse friskt her oppe, så ta med litt ekstra tøy i sekken.

Herfra følger du merket sti østover og ned til grusveien som du følger den siste biten til Prestholtseter. Når kafèen er åpen anbefaler vi deres berømte rømmegrøt.

Ustedalsfjorden Rundt – familievennlig runde

Fakta om turen:

Tid: 2,5-3 timer

Lengde: ca 12 kilometer (Veslerunden ca 5 km)

Forbehold
: Turen er tilgjengelig frasnøen smelter om våren (som regel sent april/tidlig) til snøen legger seg om høsten og skiløypa kjøres opp (som regel i november). Turen går på grusvei og er egnet for sykler og sykkeltraller.

 

Kart og turbeskrivelse på Ut. no

Ustedalsfjorden Rundt er en populær tur- og sykkelvei om sommeren og langrennsløype om vinteren. Den er lett å gå, her kan du ta med barnevogn og barn på sykkel. Blir runden for lang går det an å ta «Veslerunden», snarveien til Geilo Badestrand, som er mye kortere. I snøsmeltingen står vannet over stien til Veslerunden, så da trengs høye støvler eller så kan man være tøff og gå barbeint.

Turen kan starte hvor som helst på runden, fra Geilolia Hyttetun kommer du enklest til veien forbi Vestlia Resort. Her kan du enten forstette rett frem for å gå rundt hele Ustedalsfjorden, eller svinge til høyre for å krysse terskeldammen over mot Geilo Badestrand. (Ved høy vannstand kan man bli våt på beina over terskeldammen.)

Innest i fjorden går veien over Tuftebrui, en trebro bygget i tradisjonell stil, som en kopi av den gamle brua på stedet. Her kan du ta av på stien mot Nordre Nordmannsslepa, en av de gamle ferdselsveiene mellom Østlandet og Vestlandet. 

Undervegs passerer du 25 informasjonstavler om lokal natur og kultur.

 

 

 

Like etter Tuftebrui kommer du til Fekjo, et gravfelt fra vikingtiden. Her er det anlagt en kulturminnepark med landskapskunst og informasjon om gravene. Her finnes også kullgroper og et jernvinneanlegg. Vind- og fargehusene er skapt av kunstnerne Gunnveig Nerol og Terje Isungset. Her kan du lytte til vindens musikk ved å spille på lydtreet i hvert hus.

Litt videre på veien kommer du til Geilo Badestrand, som byr på en forfriskende dukkert en varm sommerdag. Her finnes en finkornet sandstrad, og det er fint å ta matpause her. Det ligger også en utedo og en gapahuk her.

Så går turen oppom Geilojordet i sentrum, en samling gamle bygninger med lekeplass, gårdsdyr og en liten kafè i sommerferien. Derfra er veien ned til Geilo Kulturkyrkje kort. Stikk gjerne innom for å se kunstutstillinger eller ta en kaffekopp. Fra kulturkurkja er det ikke lange biten før du er tilbake på hyttetunet.

Stikk gjerne nedom  Slåttahølen  Fiskeplass med  fiskebrygge for funksjonshemmede. Her er det også en gapahuk slik at man kan søke ly om været blir dårlig.

Hivjufossen

Fakta om turen:

Tid: ca 45 minutter hver vei

Lengde: ca 1,6 kilometer hver vei

Forbehold
: Turen er tilgjengelig fra snøen har smeltet om våren (som i mai) til snøen legger seg om høsten (oktober/november).

Andre tips: Vi respekt for fossen! Gå ikke for nær kanten, her er steinen fuktige og glatte!

Kart og turbeskrivelse på Ut.no

Hivjufossen er en av Norges mest imponerende fossefall og et fint utfluktsmål fra Geilo hvis du har med bil

Kjør riksvei 7 sørover til Hagafoss (ca 15 min) og ta av til venstre mot Hol-Aurland på fylkesvei 50.

Turen er ca 3 kilometer og er en fin familietur. Den kan også utvides til en lengre runde.

Stien tar av fra fylkesvei 50 ca. 300 meter nedenfor Bakkebrua og går opp den bratte bjørkelia til Hivjufossen. Omtrent halvveis opp til fossen, ved Hivjudokkgrovi, ligger rester etter gammel boplass.

Hivjuåne starter inne i Storekvelvi i Hallingskarvet. Flere mindre elver og bekker slutter seg til, før åne (elva) kaster seg ut i den imponerende Hivjufossen. Hivjufossen er et flott skue, hele fossefallet er på ca. 250 meter. Det er et skille mellom den øvre og den nedre fossen.