(+47)97971414 [email protected]

Rallarvegen - Finse til Flåm

Kåret til Norges vakreste sykkeltur

Den aller fineste og mest spektakulære strekningen på Rallarvegen er turen du sykler mellom Finse og Flåm. Denne kan du også starte på Hyttetunet ved å sykle til Geilo stasjon.

Sykkeltoget går daglig, husk å bestille plass både til deg og sykkelen i forkant, så du sikkert får plass. Du tar toget til Finse, om du trenger å leie sykkel, er det fint å ha forhåndsbestilt og få sykkelen utlevert på Finse.

Turen starter på Bergensbanenes høyest liggende stasjon, Finse 1222 moh., hvor du også kan besøke Rallarmuseet med historien fra rallarene bygget Bergensbanen. Fra stasjonsplattformen triller du ned til Rallarvegen, som følger Finsevann det første stykke. Allerede her får du følelses av hvor fin denne turen kommer til å bli. Nå venter opplevelser som perler på en snor, flott høyfjellsnatur, vokterboliger, vegetasjon, elver, vann.

Ved Fagervatn når du turens høyeste punkt på 1343 moh. Rett etter det er passert venter Fagernut vokterbolig, som i høysesongen gjerne serverer vafler. Ved Grjotrust 1300 moh. krysses den gamle jernbanelinjen, herifra mister du stadig høydemeter og er snart på Hallingskeid stasjon. Landskapet blir mer frodig.

Ned Klevegjelet er naturen dramatisk der elva buldrer ved din side. Her er det fint å gå av sykkelen, trille og samtidig få med seg de fine omgivelsene.

Vatnahalsen Hotell øverst i Flåmsdalen passeres før Flåmsdalen tar deg hele veien de knappe 20 km. ned til Flåm. Du starter med 21 svinger, hvor det er viktig å holde på bremsen godt inn! Vel nede flater det ut og siste del av turen ned til Flåm og Sognefjorden er lett der du sykler langs den fine elva igjennom bla. igjennom en kort mørk tunnel og et flott landskap.

At mange sier denne sykkelturen er en av de fineste, det er vi enig i. Flåmsbanen og Bergensbanen tar deg tilbake til Geilo etter endt sykkeltur.

God tur!

 

Fakta om turen

 

Distanse: 53 km.

Underlag: Fjellvei med stein, asfalt i deler av Flåmsdalen

Vanskelighetsgrad: Middels

Egner seg for barnetralle: Ja, men vær obs på steinene partier av veien

 

Tips til turen

1. Bestill sykkel og tog på forhånd

Sykkel kan du leie på Rallarvegen.com. Da får du den utlevert når du kommer til Finse og leverer den inn igjen i Flåm. Togbilletter Geilo- Finse og Flåm – Geilo finner du på vy.no

 2. Flåmsbana minutt for minutt

Flåmsbana er en av verdens mest spekatkulære togturer og du kan få en følelse av turen hjemme fra din egen stue. NRK laget en minutt-for-minutt-reise som gir et godt inntrykk av turen fra fjell til fjord.

3. Gjør turen lenger elller kortere om du ønsker

Finse – Flåm er den mest populære delen av Rallarvegen for sykkelturer, men du  kan fint starte på Haugastøl om du ønsker er lenger tur, eller bare sykle deler av turen om du vil korte den ned. Da tar du toget litt lenger før du begynner, eller avslutter på en tidligere stasjon.

 

La deg inspirere til en sykkeltur på Rallarvegen:

Flere turtips fra Geilo

Skiturer, sykkelturer, fjellturer, småturer, utflukter og opplevelser du bør få med deg.

Vårski på Geilo

Vårski på Geilo

Selv om årets påske måtte tilbringes hjemme er det ikke for sent å oppleve fjellet på langrennski. I mai 2020 kjøres det løyper på Geilo minst til 17. mai, men det er mulig å gå på ski i høyfjellet til langt uti juni.

Flåmsbana og Flåm

Flåmsbana og Flåm

Den 20 kilometer lange togreisen tar deg fra høyfjellet ned til fjorden. Vilt og vakkert fjellandskap med snødekte topper, frodig natur, imponerende fossefall og fjellgårder som klamrer seg fast i fjellsidene er noen av ingrediensene.