(+47)97971414 [email protected]

Aurlandsdalen

Foto: Sverre Hjørnevik/ VisitNorway.com

Geilo ligger sentralt til for å nå mange fine turmål i fjellandskapet mellom øst og vest. En av turene å sette på sin egen «bucket list» er turen gjennom Aurlandsdalen.

Du starter turen ved Østerbø Fjellstove, som er knappe 8 mils kjøring fra Geilolia Hyttetun. Her parkerer du bilen og finner den røde T – merkede stien som tar deg ned Aurlandsdalen. Turen er ansett å være en av de aller flotteste vandrerutene Norge kan by på! Naturen er frodig, det er vilt, vått og vakkert rundt deg der elva buldrer igjennom dalen. Når du starter turen ved Østerbø, passerer du den gamle kirkegården og broen over Langedøla.

Stien fører deg forbi Nesbø, som ligger vakkert til ved Nesbøvatnet. Du kommer til et veiskille hvor du enten kan velge stien i dalen langs elva eller den stien som går høyere opp og som gir en mektig utsikt.

Ta gjerne en sjekk med andre turgåere eller på Østerbø hvilken av variantene som er å anbefale når du går. Velger du stien over fjellet får du med deg Bjønnastigvarden, som også er malt av kunstnere, hvor maleri henger på Nasjonalmuseet. Ved Bjønnastigen er det satt opp rekkverk og trappetrinn, som forseres.

Stien kommer ned før «Vetlahelvete». Her lønner det seg å ta med seg avstikkeren til grotten vest for stien, som er en av landets største jettegryter. Du går videre ned til elven og følger den til broen over Veiverdalselvi og opp til fjellgården Sinjarheim, som var bebodd frem til år 1922. Gården er bygget på et rassikkert høydedrag omgitt av buldrende fosser og juv.

Videre på din vandring passeres den lille gården Alden med huset som er bygget innunder en stor fjellblokk. Det bugner av fotomotiv ned Aurlandsdalen, her er et av dem.

Deretter følger du stien langs elven til du er fremme ved asfaltvei og Vassbygdi. Herifra tar du rutebussen opp veistrekningen igjennom Aurlandsdalen til Østerbø, og du er tilbake der du har parkert bilen og startet turen.

God tur på denne vakre turopplevelsen, som også blir kalt Norges «Grand Canyon».

 

Fakta om turen

Lenge: 19 kilometer tur i mektig natur
Varighet. Ca. 6 – 7 timer
Høydemeter: Starter på 820 moh. og går ned 50 moh.
Vanskelighetsgrad: Middels, noen bratte partier
Sesong: Juni til oktober

Buss: Sjekk busstidene fra Vassbygdi 
D
et er også fastpris på taxi fra Gudvangen/Vassbygdi til Østerbø

 

 

Tips til turen

1. Lag din egen versjon av maleriet Utsikt frå Bjønnstigen

Maleren Johannes Flintoe gikk Aurlandsdalen for ovre 200 år siden, i 1819 og laget flere malerier fra turen. det mest kjente av disse er «Utsikt fra Bjønnstigvarden». Velger du turen over Bjønnstigen kan du med kamera eller mobiltelefon lage din egen versjon av dette maleriet. Vi du utforske flere malerier og tegninger fra Johannes Flintoes tur gjennom Aurlandsdalen finner du dem hos Nasjonalmuseet.

2. Lytt til Aurlandsdalen

Den norske turistforening har spilt inn en lydvandring gjennom Aurlandsdalen. Ta på deg øretelefoner og gå en tur i nærmiljøet eller len deg tilbake i godstolen mens du lytter til vindens brus, bekker som klukker og fuglesang. www.lydstier.no

3. Kombiner med Flåm og Flåmsbana

Du kan kombinere Aurlandsdalen med Flåm og Flåmsbana. Ta bussen til Østerbø der du starter turen og ta så buss fra Vassbygdi til Flåm. Derfra tar du Flåmsbana til Myrdal hvos du bytter til Bergensbanen tilbake til Geilo.

 

Bli inspirert av videoer fra Aurlandsdalen:

Alle turtips fra Geilo

Skiturer, sykkelturer, fjellturer, småturer, utflukter og opplevelser du bør få med deg.

Vårski på Geilo

Vårski på Geilo

Selv om årets påske måtte tilbringes hjemme er det ikke for sent å oppleve fjellet på langrennski. I mai 2020 kjøres det løyper på Geilo minst til 17. mai, men det er mulig å gå på ski i høyfjellet til langt uti juni.

Flåmsbana og Flåm

Flåmsbana og Flåm

Den 20 kilometer lange togreisen tar deg fra høyfjellet ned til fjorden. Vilt og vakkert fjellandskap med snødekte topper, frodig natur, imponerende fossefall og fjellgårder som klamrer seg fast i fjellsidene er noen av ingrediensene.